Ο πορθμός του Γιβραλτάρ

Ο πορθμός του Γιβραλτάρ γνωστός και ως “οι στήλες του Ηρακλή”  είναι το στενό πέρασμα το οποίο συνδέει τη Μεσόγειο με τον Ατλαντικό Ωκεανό και χωρίζει το Γιβραλτάρ και την Ιβηρική χερσόνησο από το Μαρόκο και τη Θεούτα (Ισπανία). Το όνομα Γιβραλτάρ προέρχεται από το αραβικό ‘’Τζέμπελ Τάρικ’’ που σημαίνει το βουνό του Τάρικ και πήρε το όνομα του από τον Τάρικ Μπιν Ζυγιάντ. Το στενό έχει ελάχιστο πλάτος 7,7 ναυτικά μίλια (14,3 χλμ.). Το βάθος του κυμαίνεται στα 300 με 900 μέτρα και το μήκος του είναι περίπου 60 χλμ. Προς τα δυτικά ανοιχτά  του ακρωτηρίου Καμαρινάλ, ο πυθμένας ανέρχεται στα 290 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας.

Στην αρχαιότητα ήταν γνωστό ως Ηράκλειες Στήλες άλλα και ως Γαδειρίδες Πύλες. Σύμφωνα με τον μύθο όταν ο Ηρακλής έκανε τους 12 άθλους ένας από αυτούς, ο δέκατος, ήταν να πιάσει τα βόδια του Γηρυόνη από την μακρινή δύση και να τα φέρει στον Ευρυσθέα. Αυτό αποτέλεσε και το δυτικότερο σημείο του ταξιδιού του. Ένα χαμένο απόσπασμα από τον Πίνδαρο είναι η πιο παλιά αναφορά που έχουμε. Οι στήλες που ο Πίνδαρος αποκαλεί <<πύλες των γαδείριδων>> εικάζεται ότι είναι το μακρινότερο σημείο που έφτασε ο Ηρακλής.

Χναράκης Μανόλης

Related Post

ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΗΣ ΚΑΤΩ ΙΤΑΛΙΑΣ – VIVA GRAECIA!!!!ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΗΣ ΚΑΤΩ ΙΤΑΛΙΑΣ – VIVA GRAECIA!!!!

Οι Έλληνες της Κάτω Ιταλίας ή Γρίκοι ή Γραίκοι ή Γρακανοί είναι η κύρια ελληνική μειονότητα της νότιας Ιταλίας , η οποία βρίσκεται κυρίως στις περιοχές της Γκρέτσια Σαλεντίνα (Απουλία)

Πιάστε τα πινέλα και ……χρωματίστε ………τόσο απλό ήταν πάντα ;Πιάστε τα πινέλα και ……χρωματίστε ………τόσο απλό ήταν πάντα ;

Γυρνάμε πίσω στο 1910 όταν τα χρώματα δεν υπήρχαν. Υπήρχαν όμως φυτά και διάφορα χόρτα που με την κατάλληλη επεξεργασία τους μπορούσαν να βάψουν. Συνήθως για το μάζεμα των λουλουδιών

Lucy , μια βάπτιση με διαφορά 2,5 εκ χρόνων !!!!!!Lucy , μια βάπτιση με διαφορά 2,5 εκ χρόνων !!!!!!

Το 1974 καθώς γύριζαν στον καταυλισμό τους ο καθηγητής ΝΤΌΝΑΛΝΤ ΓΙΟΧΑΝΣΟΝ και ο φοιτητής του ΤΟΜ ΓΚΡΕΙ ανακάλυψαν ανάμεσα σε σκόνες κάποια απολιθώματα. Μετά από 3 εβδομάδες ανασκαφών έβγαλαν 47