ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΗΣ ΚΑΤΩ ΙΤΑΛΙΑΣ – VIVA GRAECIA!!!!

Οι Έλληνες της Κάτω Ιταλίας ή Γρίκοι ή Γραίκοι ή Γρακανοί είναι η κύρια ελληνική μειονότητα της νότιας Ιταλίας , η οποία βρίσκεται κυρίως στις περιοχές της Γκρέτσια Σαλεντίνα (Απουλία) στην χερσόνησο του Σαλέντο και της Καλαβρίας. Θεωρούνται πως είναι οι πληθυσμοί που έμειναν από τις ελληνικές αποικίες της αρχαιότητας , της Μεγάλης Ελλάδας (Magna Graecia), μιας και οι Έλληνες ως φημισμένοι θαλασσοπόροι πραγματοποιούσαν πολύ συχνά  ταξίδια στην Μεσόγειο.

Η παρουσία των ελληνικών φύλων στην Νότια Ιταλία χρονολογείται χιλιάδες χρόνια πριν , όταν εγκαταστάθηκαν μετά από διαδοχικά κύματα μεταναστών  . Ξεκίνησαν από τον αρχαιοελληνικό αποικισμό της νότιας Ιταλίας και Σικελίας τον 8ο αιώνα π.Χ. . Τον Μεσαίωνα οι Ελληνικές κοινότητες απομακρύνθηκαν και διασκορπίστηκαν.

Η ονομασία  τους Γκρίκο(ς) οφείλεται στην παραδοσιακή ονομασία στην ιταλική χερσόνησο για τους Έλληνες ,  δηλαδή  την αρχαία ελληνική φυλή των Γραικών.

Στην Καλαβρία, οι ελληνικοί πληθυσμοί ζουν στα χωριά της Μπόβα Σουπεριόρε, Μπόβα Μαρίνα, Ροκκαφόρτε ντελ Γκρέκο, Κονδοφούρι, Παλίτσι, Γκαλλιτσιανό, Ρογκούντι και Μέλιτο ντι Πόρτο Σάλβο και μιλούν την καλαβριανή διάλεκτο Γκρίκο. Το 1999 το Ιταλικό κοινοβούλιο με μια νομοθετική πράξη επέκτεινε τις περιοχές της μειονότητας, ώστε να αποτελούνται και από τις κωμοπόλεις Παλισάδες, Σαν Λορέντζο, Σταίνες, Σάμο, Μοντεμπέλλο Τζόνικο, Μπαγκαλάντι, Μόττα Σαν Τζιοβάνι, Μπρανκαλεόνε και περιοχές του Ρέτζιο.

Στην περιοχή Γκρετσία Σαλεντίνα του Λέτσε της Απουλίας, οι πληθυσμοί των Γκρίκων διαμένουν κυρίως στα χωριά της Καλημέρα, Μαρτιγκνιάνο, Μαρτάνο, Στερνατία, Ζολλίνο, Κοριλιάνο ντ’Οτραντο, Σολέτο, Μελπινιάνο και Καστρινιάνο ντέι Γκρέκι.
Τα χωριά έχουν συνήθως δύο ονομασίες, μια Ιταλική καθώς και μια Γκρίκο την οποία χρησιμοποιούν οι ντόπιοι όταν αναφέρονται στο χωριό τους.

Ανδρουλάκη Ευαγγελία