Η Δυναμίτιδα και τα βραβεία Νόμπελ

Η οικογένεια Νόμπελ ήταν μια πάμπλουτη οικογένεια Σουηδών βιομηχάνων που ασχολούνταν με την κατασκευή πολεμοφοδίων. Ο Άλφρεντ Νόμπελ ήταν το τρίτο παιδί της οικογένειας και ιδιαίτερα ταλαντούχος με ιδιαίτερη έφεση στη Χημεία. Προσπαθούσε να κάνει ευρεία τη χρήση της Νιτρογλυκερίνης, μιας ρευστής εκρηκτικής και πολύ επικίνδυνης  ουσίας, για την διάνοιξη σηράγγων σε ορυχεία ή την διάνοιξη δρόμων. Οι προσπάθειες του συνεχίστηκαν και παρά τον θάνατο του αδελφού του και ακόμα όταν η κυβέρνηση της Σουηδίας ανάγκασε τους Νόμπελ να απομακρύνουν το εργοστάσιο τους από την πόλη της Στοκχόλμης για να μην ανατιναχθεί η πρωτεύουσα  της Σουηδίας!!

Κατά τη διάρκεια ενός πειράματος, σταγόνες από την υγρή νιτρογλυκερίνη έπεσαν πάνω σε ένα πορώδες υλικό, που μετέτρεψε την υγρή νιτρογλυκερίνη σε στερεή μάζα.  Αυτό έκανε πιο ασφαλή τη χρήση της εκρηκτικής ουσίας αφού την μετέτρεψε σε πυρίτιδα, η οποία είναι η βάση για την κατασκευή εκρηκτικών με δυναμίτιδα.

Παρά τις καταστροφικές ιδιότητες της δυναμίτιδας, ο  Νόμπελ υποστήριζε μέχρι τέλους ότι στόχος του ήταν η κατασκευή μιας τόσο ισχυρής καταστροφικής ουσίας που θα καθιστούσε τον πόλεμο αδύνατο καθώς οι άνθρωποι θα φοβόντουσαν να τον ξεκινήσουν.

Ο Νόμπελ πέθανε μόνος και πάμπλουτος και μέχρι τέλους υποστήριζε και οραματιζόταν μια παγκόσμια διεθνή συμφωνία μεταξύ των κρατών που θα εξασφάλιζε την  ειρήνη για αιώνες. Μετά  τον θάνατό του όλα τα χρήματά του δόθηκαν στο ίδρυμα που απονείμει κάθε χρόνο από το 1901 τα βραβεία επιστημών , τεχνών και φυσικά το Νόμπελ Ειρήνης. Τα βραβεία Νόμπελ είναι τα πιο διάσημα βραβεία παγκοσμίως.

Σταυρούλα Βολυράκη

Ντάνι Μπρόασκα