2016-2017

 

Θεματική Εβδομάδα 

 

Στο πλαίσιο του νέου θεσμού της Θεματικής Εβδομάδας το σχολείο μας πραγματοποίησε πολλές δράσεις. Επισκέφτηκαν το σχολείο μας εκπρόσωποι φορέων προκειμένου να ενημερώσουν τους μαθητές για καίρια ζητήματα που τους απασχολούν (εθισμοί, διατροφή, έμφυλες ταυτότητες) όπως η κ. Παναγιωτάκη, υπεύθυνη του ΣΣΝ Ηρακλείου, η κ. Λημνιού, κοινωνική λειτουργός του Δήμου Μινώα Πεδιάδος και το  Χαρούπι Κοιν.Σ.Επ. Επίσης ο εκπαιδευτικός του σχολείου μας ο κ. Γρινιεζάκης Στέλιος έκανε παρουσίαση με θέμα  τα κρητικά βότανα και τη θεραπευτική τους αξία. Εκπαιδευτικός του σχολείου μας Καφτάκη Ροδούλα ΠΕ19 έκανε ενημερωτικό σεμινάριο για μαθητές και γονείς με θέμα «Εθισμός και Κίνδυνοι στο Διαδίκτυο».

 

θεματ1θεματ2

 

θεματ3θεματ4

 

Εθισμός1Εθισμός2

Εθισμός3Εθισμός4

7ο Φεστιβάλ Ψηφιακής Δημιουργίας

Afisa_7o_DigiFest

 

Την Παρασκευή 28 Απριλίου 2017 το σχολείο μας συμμετείχε με μεγάλη επιτυχία στο 7ο Φεστιβάλ Ψηφιακής Δημιουργίας. Οι παρουσιάσεις των μαθητών έχουν δημοσιευθεί από τους διοργανωτές του φεστιβάλ στο youtube και μπορείτε να τις δείτε στο: 

https://www.youtube.com/watch?v=RL9G3so5ZkU&t=1s

 

Επίσης οι εργασίες τους έχουν δημοσιευθεί ώστε να μπορείτε να τις κατεβάσετε και να τις απολαύσετε. 

Α? Τάξη: Ποιήματα κατά της Ρητορικής του μίσους. Οι μαθητές δημιουργήσαν τα δικά τους ποιήματα κατά της Ρητορικής του μίσους στο Διαδίκτυο και κατά του Ηλεκτρονικού εκφοβισμού. 

https://www.youtube.com/watch?v=lFlJQMrRhko&t=4s

 

Β? Τάξη: «Ο Καραγκιόζης εκπαιδεύεται στο Διαδίκτυο». Οι μαθητές δημιούργησαν μία ψηφιακή παράσταση Καραγκιόζη με το λογισμικό E-shadowμε θέμα ασφαλής χρήση διαδικτύου. 

https://www.youtube.com/watch?v=0dtt6D34fCA

 

Γ? Τάξη: Παίζοντας με το Scratch. Οι μαθητές δημιούργησαν τα δικά τους παιχνίδια με το scratch.The car game, Λαβύρινθος, Parking

 

Υπεύθυνη Καθηγήτρια Πληροφορικής: Καφτάκη Ροδούλα

  

Αποκριάτικη γιορτή

Το Γυμνάσιο Θραψανού με την ενίσχυση του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Γυμνασίου οργάνωσε την Τσικνοπέμπτη μια αποκριάτικη γιορτή. «Τσικνήσαμε» ψήνοντας κρεατικά στα κάρβουνα με τη συνοδεία τραγουδιών και χορού. Όλα τα παιδιά διασκεδάσαμε πάρα πολύ.

Το χημείο μας

Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων μας ενίσχυσε οικονομικά και έτσι, με τη βοήθεια του καθηγητή μας κ. Γρινιεζάκη Στέλιου, φτιάξαμε το εργαστήριο Χημείας εξοπλίζοντάς το με κατάλληλα όργανα για τα πειράματά μας.

 

Θεματικό Δίκτυο Ασφάλεια Διαδικτύου

Το σχολείο μας είναι μέλος του Δικτύου για την  Ασφάλεια στο Διαδίκτυο πραγματοποιώντας δράσεις και προγράμματα για την ευαισθητοποίηση των μαθητών και την ενημέρωση τους για την ασφαλή χρήση του Διαδικτύου.

poster2017-1

 

 

Θεατρικό χριστουγεννιάτικο δρώμενο 

Η Α΄ τάξη με τη βοήθεια της κ. Περβολαράκη έπαιξε ένα θεατρικό δρώμενο για τα Χριστούγεννα με τίτλο «Ο Αι Βασίλης και η σύγχρονη οικογένεια». Όλα τα παιδιά που συμμετείχαν αλλά και αυτά που δε συμμετείχαν και απλώς παρακολούθησαν, πέρασαν πολύ ωραία και .. το πιο σημαντικό δέχτηκαν ωραία μηνύματα από το κείμενο του θεατρικού. Θα μας μείνει αξέχαστη αυτή η εμπειρία.

xristou1xristou2

Οι μαθητές του Γυμνασίου Θραψανού συναντούν? την νανοτεχνολογία!

Το Σεπτέμβριο της φετινής σχολικής χρονιάς οι μαθητές της Β΄τάξης του Γυμνασίου μας επισκέφτηκαν το Κίελο της Γερμανίας προκειμένου να εκπροσωπήσουν τη χώρα μας στην ευρωπαϊκή «βραδιά του Ερευνητή» και να παρουσιάσουν το έκθεμα που είχαν δημιουργήσει την προηγούμενη σχολική χρονιά με την εκπαιδευτικό κ. Γιαννακουδάκη Κέλλυ. Η δράση αυτή πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού προγράμματος Irresistible, το οποίο ασχολείται με την διδακτική σύγχρονων θεμάτων της Επιστήμης που βρίσκονται στην αιχμή της έρευνας. Οι μικροί μαθητές μέσα από τη διδασκαλία και τα πειράματα μυήθηκαν στον μαγικό κόσμο της νανοτεχνολογίας.

kielo1kielo3kielo2

 

2015-2016

 

ΝΑΝΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Φέτος, με αφορμή την συμμετοχή του σχολείου μας στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα «IRRESISTIBLE», οι μαθητές της Α΄ τάξης του Γυμνασίου μυήθηκαν στον μαγικό κόσμο της νανοτεχνολογίας. Ήρθαν σε επαφή με ερευνητές που ασχολούνται με θέματα στην αιχμή της έρευνας, τους επισκέφτηκαν στον χώρο εργασίας τους και συζήτησαν μαζί τους. Επισκέφτηκαν μουσεία και εκθέσεις νανοτεχνολογίας μέσω τηλεδιάσκεψης, διάβασαν επιστημονικά άρθρα σχετικά με το θέμα και προβληματίστηκαν για τις θετικές, αλλά και τις αρνητικές επιπτώσεις της νανοτεχνολογίας στη ζωή μας.

nano1nano2

nano3

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Τέλος, κλήθηκαν να φτιάξουν το δικό τους έκθεμα, το οποίο παρουσιάστηκε στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας στο Ηράκλειο στις 17 Απριλίου. Το συγκεκριμένο έκθεμα διακρίθηκε και επιλέχτηκε να συμμετέχει σε διεθνή έκθεση στο Κίελο της Γερμανίας.

 

SID2016 greece Logo High Quality

«Πρεσβευτής της Ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου 2016»

Το Γυμνάσιο Θραψανού δηλωσε συμμετοχή για να είναι «Πρεσβευτής της Ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου 2016». Το φετινό σύνθημα είναι  ?Ανάλαβε δράση για ένα καλύτερο Διαδίκτυο!?. Σκοπός και των φετινών δραστηριοτήτων είναι οι μαθητές να δράσουν ως προωθητές των μηνυμάτων μας και των στόχων του προγράμματος Safer Internet της Ε.Ε.. Περισσότερες πληροφορίες για την δράση θα βρείτε στοwww.saferinternet.gr

Θέλοντας να προάγουμε προς όλους τους μαθητές τα 2 μηνύματα ? κλειδιά του φετινού εορτασμού α) τη θετική δημιουργία, και β) την ενεργή στάση κατά του εκφοβισμού και κάθε είδους απαράδεκτης (διαδικτυακής) συμπεριφοράς, το σχολείο μας συμμετείχε φέτος σε δυο διασκεδαστικές δράσεις και να δημιουργήσουν το δικό τους δικό τους ποιοτικό περιεχόμενο , που θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί πολλαπλασιαστικά για την ευαισθητοποίηση των ηλικιών αυτών («peer to peer»).

Στα πλαίσια του στόχου αυτού οι μαθητές συμμετείχαν σε δύο δημιουργηκές δράσεις:

1. «Youth4Greece» - Προβάλλουμε τον τόπο μας !

Οι μαθητές της Γ? Τάξης επισκέφτηκαν την Λίμνη Λιβάδα στο Θραψανό δημιούργησαν ένα αυθεντικό βίντεο με τις ομορφιές τις λίμνης. Οι μαθητές της Γ΄Τάξης πραγματοποίησαν τις Λήψεις , στην συνέχεια έγινε αφήγηση από τις μαθήτριες Γιαλιαδάκη Ειρήνη, Σαπροβαλάκη Κυριακή και Τερζάκη Χαρά (Γ? Τάξη) την επιμέλεια και το μοντάζ του Βίντεο ανέλαβε ο μαθητής Μιχάλης Στεφανάκης της Α? Τάξης. Το βίντεο μπορείτε να το δείτε εδώ

 

 

2. Ποίηση για την καταπολέμηση ρητορικής μίσους (online hate speech) και του διαδικτυακού εκφοβισμού (cyberbullying)


Οι μαθητές δημιούργησαν οκτάστιχα ποιήματα, που αφορούν στην καταπολέμηση της ρητορικής μίσους , του εκφοβισμού και της παρενόχλησης στο Διαδίκτυο, προκειμένου να βοηθήσουν στην καταπολέμηση αυτού του φαινόμενου που έχει λάβει τεράστιες διαστάσεις στη χώρα μας, ειδικά τον τελευταίο χρόνο. Με τη βοήθεια αυτών των ποιημάτων τα παιδιά συμμετείχαν σε πολλαπλές δραστηριότητες μέσα στην τάξη. Στη συνέχεια, επιλέχθηκαν 2 ποιήματα τα οποία στάλθηκαν στο saferinternet.gr. Τα ποιήματα θα ενσωματωθούν σε ειδική ψηφιακή ποιητική συλλογή και δοθεί ειδική δημοσιότητα στοwww.saferinternet.gr και στο Facebook.

Μπορείτε να διαβάσετε τα ποιήματα που έγραψαν οι μαθητές πατώντας εδώ.

 


 

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΑΡΧΟ ΜΙΝΩΑ ΠΕΔΙΑΔΟΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΣΤΟ ΚΑΣΤΕΛΙ

τη συνέντεξη πήραν οι μαθήτριες: Γιαλιαδάκη Ειρήνη, Σαμπροβαλάκη Κυριακή, Τερζάκη Χαρά, τάξη Γ΄

Διαβάστε την συνέντευξη  εδώ 

 

ΑΠΟΝΟΜΗ ΒΡΑΒΕΙΟΥ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ

Στα πλαίσια της Βραδιάς του Ερευνητή 2015 που έγινε το 2015 στο Ηράκλειο οι μαθήτριες Βολυράκη Αναστασία και Γιαλιαδάκη Ειρήνη Βραβεύτηκαν από το ΕΛΚΕΘΕ για την Συμμετοχή τους στον Διαγωνισμό Ζωγραφιής με Θέμα τον Υδάτινο κόσμο. Οι μαθήτριες πήραν  το 3ο βραβείο του διαγωνισμού. Η απονομή έγινε στο χώρο του Γυμνασίου Θραψανού από εκπροσώπους του ΕΛΚΕΘΕ

DSC02631enyd1enyd2