2016-2017

Ασφάλεια Διαδικτύου

Το σχολείο μας είναι μέλος του Δικτύου για την  Ασφάλεια στο Διαδίκτυο πραγματοποιώντας δράσεις και προγράμματα για την ευαισθητοποίηση των μαθητών και την ενημέρωση τους για την ασφαλή χρήση του Διαδικτύου.

poster2017-1

 

2015-2016

 

ΝΑΝΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Φέτος, με αφορμή την συμμετοχή του σχολείου μας στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα «IRRESISTIBLE», οι μαθητές της Α΄ τάξης του Γυμνασίου μυήθηκαν στον μαγικό κόσμο της νανοτεχνολογίας. Ήρθαν σε επαφή με ερευνητές που ασχολούνται με θέματα στην αιχμή της έρευνας, τους επισκέφτηκαν στον χώρο εργασίας τους και συζήτησαν μαζί τους. Επισκέφτηκαν μουσεία και εκθέσεις νανοτεχνολογίας μέσω τηλεδιάσκεψης, διάβασαν επιστημονικά άρθρα σχετικά με το θέμα και προβληματίστηκαν για τις θετικές, αλλά και τις αρνητικές επιπτώσεις της νανοτεχνολογίας στη ζωή μας.

nano1nano2

nano3

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Τέλος, κλήθηκαν να φτιάξουν το δικό τους έκθεμα, το οποίο παρουσιάστηκε στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας στο Ηράκλειο στις 17 Απριλίου. Το συγκεκριμένο έκθεμα διακρίθηκε και επιλέχτηκε να συμμετέχει σε διεθνή έκθεση στο Κίελο της Γερμανίας.

 

SID2016 greece Logo High Quality

«Πρεσβευτής της Ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου 2016»

Το Γυμνάσιο Θραψανού δηλωσε συμμετοχή για να είναι «Πρεσβευτής της Ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου 2016». Το φετινό σύνθημα είναι  “Ανάλαβε δράση για ένα καλύτερο Διαδίκτυο!”. Σκοπός και των φετινών δραστηριοτήτων είναι οι μαθητές να δράσουν ως προωθητές των μηνυμάτων μας και των στόχων του προγράμματος Safer Internet της Ε.Ε.. Περισσότερες πληροφορίες για την δράση θα βρείτε στοwww.saferinternet.gr

Θέλοντας να προάγουμε προς όλους τους μαθητές τα 2 μηνύματα – κλειδιά του φετινού εορτασμού α) τη θετική δημιουργία, και β) την ενεργή στάση κατά του εκφοβισμού και κάθε είδους απαράδεκτης (διαδικτυακής) συμπεριφοράς, το σχολείο μας συμμετείχε φέτος σε δυο διασκεδαστικές δράσεις και να δημιουργήσουν το δικό τους δικό τους ποιοτικό περιεχόμενο , που θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί πολλαπλασιαστικά για την ευαισθητοποίηση των ηλικιών αυτών («peer to peer»).

Στα πλαίσια του στόχου αυτού οι μαθητές συμμετείχαν σε δύο δημιουργηκές δράσεις:

1. «Youth4Greece» - Προβάλλουμε τον τόπο μας !

Οι μαθητές της Γ’ Τάξης επισκέφτηκαν την Λίμνη Λιβάδα στο Θραψανό δημιούργησαν ένα αυθεντικό βίντεο με τις ομορφιές τις λίμνης. Οι μαθητές της Γ΄Τάξης πραγματοποίησαν τις Λήψεις , στην συνέχεια έγινε αφήγηση από τις μαθήτριες Γιαλιαδάκη Ειρήνη, Σαπροβαλάκη Κυριακή και Τερζάκη Χαρά (Γ’ Τάξη) την επιμέλεια και το μοντάζ του Βίντεο ανέλαβε ο μαθητής Μιχάλης Στεφανάκης της Α’ Τάξης. Το βίντεο μπορείτε να το δείτε εδώ

 

 

2. Ποίηση για την καταπολέμηση ρητορικής μίσους (online hate speech) και του διαδικτυακού εκφοβισμού (cyberbullying)


Οι μαθητές δημιούργησαν οκτάστιχα ποιήματα, που αφορούν στην καταπολέμηση της ρητορικής μίσους , του εκφοβισμού και της παρενόχλησης στο Διαδίκτυο, προκειμένου να βοηθήσουν στην καταπολέμηση αυτού του φαινόμενου που έχει λάβει τεράστιες διαστάσεις στη χώρα μας, ειδικά τον τελευταίο χρόνο. Με τη βοήθεια αυτών των ποιημάτων τα παιδιά συμμετείχαν σε πολλαπλές δραστηριότητες μέσα στην τάξη. Στη συνέχεια, επιλέχθηκαν 2 ποιήματα τα οποία στάλθηκαν στο saferinternet.gr. Τα ποιήματα θα ενσωματωθούν σε ειδική ψηφιακή ποιητική συλλογή και δοθεί ειδική δημοσιότητα στοwww.saferinternet.gr και στο Facebook.

Μπορείτε να διαβάσετε τα ποιήματα που έγραψαν οι μαθητές πατώντας εδώ.

 


 

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΑΡΧΟ ΜΙΝΩΑ ΠΕΔΙΑΔΟΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΣΤΟ ΚΑΣΤΕΛΙ

τη συνέντεξη πήραν οι μαθήτριες: Γιαλιαδάκη Ειρήνη, Σαμπροβαλάκη Κυριακή, Τερζάκη Χαρά, τάξη Γ΄

Διαβάστε την συνέντευξη  εδώ 

 

ΑΠΟΝΟΜΗ ΒΡΑΒΕΙΟΥ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ

Στα πλαίσια της Βραδιάς του Ερευνητή 2015 που έγινε το 2015 στο Ηράκλειο οι μαθήτριες Βολυράκη Αναστασία και Γιαλιαδάκη Ειρήνη Βραβεύτηκαν από το ΕΛΚΕΘΕ για την Συμμετοχή τους στον Διαγωνισμό Ζωγραφιής με Θέμα τον Υδάτινο κόσμο. Οι μαθήτριες πήραν  το 3ο βραβείο του διαγωνισμού. Η απονομή έγινε στο χώρο του Γυμνασίου Θραψανού από εκπροσώπους του ΕΛΚΕΘΕ

DSC02631enyd1enyd2